Avui comença la Campanya de vacunació antigripal a Catalunya que tindrà una durada de dos mesos. Segons dades publicades per la Generalitat de Catalunya s’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general i que pot produir aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils.
La vacuna d’enguany inclou les tres soques recomanades per la Organització Mundial de la Salut.
Què és la grip?
La grip és una malaltia infecciosa de les vies respiratòries altes produïda per diferents tipus de virus tot i que els que habitualment causen infecció entre els humans son els virus de la grip A i els de la grip B així com dels seus subtipus.
QUINS SON ELS SEUS SÍMPTOMES?
La malaltia té un període d’incubació de 1 a 3 dies i l’inici dels símptomes apareixen de forma brusca.
Els símptomes poden confondre’s amb altres tipus de patologies menors com un refredat.
Els símptomes més comuns de la grip son:
- Malestar general
- Febre alta (38ºC o més)
- Mal de cap i de coll
- Dolors musculars i postració
- Tos seca
- Secreció nasal
Com podem prevenir la infecció?
La grip té una capacitat de propagació molt elevada. A més, per la seva capacitat de mutació, el virus de la grip canvia les seves característiques d’un any a un altre, per tant les soques que causen la infecció, poden canviar cada temporada.
La millor manera de prevenir el contagi és evitar el contacte amb persones infectades pel virus de la grip. També és important rentar-se les mans amb freqüència i evitar els llocs tancats on hi ha gran quantitat de gent.
La vacuna antigripal ha de realitzar-se anualment ja que el virus de la grip pot variar d’un any a un altre.
Qui s’ha de vacunar?
La grip afecta a tots els grups d’edat i tothom som susceptibles a patir la malaltia. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya recomana la vacunació a les persones que pertanyen a algun grup de risc, es a dir, persones amb alt risc a patir complicacions, entre els que destaquen:
- Persones de 60 o més anys d’edat
- Les persones immunodeprimides o amb malalties cròniques com la diabetis, malalties pulmonars, cardiopaties o malalts renals
- Persones internades a centres o institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalts mentals, etc.
- Persones amb obesitat mòrbida
- Infants i adolescents (6 mesos-18 anys) que reben tractament continuat amb àcid
acetilsalicílic. - Embarassades
- Professionals que per la seva tasca laboral poden transmetre la grip a persones dels grups de risc, com els professionals de la salut, o que treballen en serveis essencials a la comunitat.
Quin és el tractament?
No hi ha cap medicament que curi la grip, però si que podem prendre mesures per alleugerir-ne els seus símptomes. Beure força líquids i reposar son mesures generals. Els analgèsics o antitèrmics son útils per combatre el dolor i la febre.
La grip, si no sorgeixen complicacions, es pot passar a casa.
Perquè no hem de prendre atibiòtic?
La grip la produeix un virus, i els antibiòtics son medicaments que curen infeccions causades per bacteris. Els antibiòtics només són recomanables en casos de presentar-se sobreinfecció bacteriana i sempre sota prescripció del metge.
Per a més informació sobre la Campanya de vacunació antigripal pots posar-te en contacte amb el telèfon de Sanitat Respon: 902 111 444